Recent Posts

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Τα σχολεία θα καθορίζουν τη μέρα λήψης των θεμάτων - Προαγωγικές και όχι Πανελλαδικές στην Α' Λυκείου.



Οι προαγωγικές εξετάσεις της Α' τάξης του Λυκείου δεν είναι πανελλαδικές τονίζει ο Υπουργός Παιδείας σε έγγραφό του.
Το κάθε σχολείο λοιπόν θα λαμβάνει το 50% των θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων στο εκάστοτε εξεταζόμενο γνωστικό αντικείμενο οποιαδήποτε ώρα και μέρα ορίσει ότι θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Όλα όσα αλλάζουν φέτος στις Πανελλαδικές

Xωρίς επαναφορά της βάσης του “10”, με αυξημένο αριθμό εισακτέων στις θετικές σχολές και παράταση για εισαγωγή στα ΑΕΙ με το 10% χωρίς νέες εξετάσεις, είναι τα τρία στοιχεία των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Επίσης, εφέτος για πρώτη φορά οι εξετάσεις στην Α' Λυκείου θα γίνουν και μέσω της Τράπεζας Θεμάτων, η οποία θα υπόκειται στην Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με την επωνυμία “Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων”.
Νέος «Μr Πανελλαδικές Εξετάσεις» ορίσθηκε ο καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιώργος Δάσσιος. Συνολικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αριθμός των εισακτέων δεν θα τροποποιηθεί πολύ σε σχέση με πέρυσι, καθώς θα μειωθεί ο αριθμός των θέσεων στις θεωρητικές σχολές.

Νέα σχολικά βιβλία για τους μαθητές του Λυκείου

Νέα σχολικά βιβλία ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές όλων των τάξεων των λυκείων. Προτεραιότητα θα δοθεί στη Γ' τάξη του λυκείου ώστε τα νέα βιβλία να είναι έτοιμα το Σεπτέμβριο του 2015. Για τις υπόλοιπες δυο τάξεις τα βιβλία, αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015. Ωστόσο, λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος και των αλλαγών στα προγράμματα σπουδών το Σεπτέμβριο του 2014 θα χορηγηθούν στους μαθητές τα σχολικά εγχειρίδια για τα εξής μαθήματα:
  • Πολιτικής Παιδείας της Α’ και Β’ Λυκείου,
  • Εφαρμογής Πληροφορικής που είναι μάθημα επιλογής,
  • Πληροφορική στη Β’ Λυκείου, που είναι νέο αντικείμενο
  • Αρχές Κοινωνικής Επιστήμης, που είναι μάθημα προσανατολισμού στη Β’ Λυκείου

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσω Live Streaming


Ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσω Live Streaming δείτε Εδώ

Βίντεο με απλές πληροφορίες για τα παιδιά μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες (χρειάζεται εγγραφή): Δείτε Εδώ  

Δωρεάν εργαλεία της Microsoft για την εκπαίδευση.

Learning Suite – μία μοναδική εφαρμογή για όλη την εκπαίδευση.H Microsoft προσφέρει δωρεάν βοηθήματα και εργαλεία για τους εκπαιδευτικούς, με σκοπό να βοηθήσουν και να εμπνεύσουν μαθητές όλων των ηλικιών. Η πρόσβαση τους από το διαδίκτυο αλλά και η χρήση τους είναι εύκολη, και η αλληλεπίδραση και παραγωγικότητα που παρέχουν είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε πολλούς τρόπους διδασκαλίας. To Microsoft Learning Suite είναι μια συλλογή από περισσότερα από 20 καινοτόμα εργαλεία για την εκπαίδευση και οδηγούς εκπαίδευσης, το οποίο απευθύνεται τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς. Μέσα από μια μοναδική διεπαφή αποκτάτε πρόσβαση σε όλα τα δωρεάν εργαλεία τα οποία κατηγοριοποιούνται σε Δημιουργία, Συνεργασία, Έρευνα και Διδασκαλία όπως φαίνεται στο παρακάτω δείγμα.

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ..EUGENIDES FOUNDATION NEWSLETTER

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και ώρες 18:00-21:00 η Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σας προσκαλεί επίσης στην εκδήλωση με θέμα: «Το Ψηφιακό Παιχνίδι στην Εκπαίδευση: Σχεδίαση, δημιουργία και χρήση». H εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και των ειδικοτήτων, σε γονείς και παιδιά. Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: eugenfound.edu.gr 

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Πολύχρωμη μπουγάδα

Αναρωτιέμαι μερικές φορές: είμαι εγώ που σκέφτομαι καθημερινά πως η ζωή μου είναι μία; Όλοι οι υπόλοιποι το ξεχνούν; Ή πιστεύουν πως θα έχουν κι άλλες, πολλές ζωές, για να κερδίσουν τον χρόνο που σπαταλούν;Μούτρα. Ν’ αντικρίζεις τη ζωή με μούτρα. Τη μέρα, την κάθε σου μέρα. Να περιμένεις την Παρασκευή που θα φέρει το Σάββατο και την Κυριακή για να ζήσεις. Κι ύστερα να μη φτάνει ούτε κι αυτό, να χρειάζεται να περιμένεις τις διακοπές. Και μετά ούτε κι αυτές να είναι αρκετές. Να περιμένεις μεγάλες στιγμές. Να μην τις επιδιώκεις, να τις περιμένεις. Κι ύστερα να λες πως είσαι άτυχος και πως η ζωή ήταν άδικη μαζί σου.

Μάνα συγγνώμη και …σ΄ευχαριστώ!

Ένας νεαρός άνδρας πήγε να υποβάλλει αίτηση για μια διευθυντική θέση σε μια μεγάλη εταιρεία . Αφού πέρασε την αρχική συνέντευξη , έπρεπε τώρα να συμφωνήσει και ο γενικός διευθυντής για την πρόσληψη.
Ο διευθυντής ανακάλυψε από το βιογραφικό του, ότι ο νεαρός είχε εξαιρετικές ακαδημαϊκές σπουδές. Ρώτησε, «Πως κατάφερες να κάνεις αυτέ τις σπουδές; Μήπως πήρες υποτροφίες;»
«Όχι του απάντησε ο νεαρός».

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Cern – Μποζόνιο Higgs, η επόμενη μέρα

 
Ήταν η είδηση της ημέρας σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ως σημασία, την παρομοίωσαν με την ανακάλυψη του DNA. Ως απήχηση στη φαντασία του κόσμου, με απόγονο της πρώτης αποστολής στο φεγγάρι. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το επιστέγασμα μιας προσπάθειας μισού αιώνα και χρειάστηκε να διανυθεί πολύς δρόμος για να φτάσουμε στην ανακοίνωση της ανακάλυψης ενός σωματιδίου με συμπεριφορά όμοια με αυτή που περιμένουν να έχει το Higgs.

Τα κοινωνικά δίκτυα δεν «γεννούν» φίλους

 

Μπορεί να ζούμε στην εποχή του Διαδικτύου στην οποία ο βομβαρδισμός κοινωνικών επαφών είναι καταιγιστικός, ωστόσο σύμφωνα με νέα μελέτη βρετανών επιστημόνων η αλήθεια είναι ότι ο στενός μας κοινωνικός κύκλος παραμένει σταθερός.
Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να έχουν πέντε με οκτώ στενούς φίλους στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Ο φιλικός αυτός κύκλος διατηρείται σταθερός, καθώς κάθε φορά που οι δεσμοί με παλαιότερους φίλους χαλαρώνουν, προστίθενται νέοι φίλοι με τους οποίους οι δεσμοί αντίστοιχα συσφίγγονται.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Αθήνα



Ανάρτηση πληροφοριών σχετικών με εκπαιδευτικές επισκέψεις από τη Διεύθυνση Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σχολικών Δραστηριοτήτων (ΣΕΠΕΔ).
ΔΩΡΕΑΝ - ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Δείτε περισσότερα εδώ

« Ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του Συνηγόρου του Πολίτη σε σχολεία»

H  κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη», με την ιδιότητά της ως Συνήγορος του Παιδιού και στο πλαίσιο των δράσεών της για την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού και την προώθηση της συμμετοχής των μαθητών, την τελευταία δεκαετία έχει αναπτύξει σταθερή συνεργασία με σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  της χώρας.

Ξεκινάει η εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων

Ξεκινά η υλοποίηση της Τράπεζας θεμάτων με τη δημιουργία ερωτήσεων – απαντήσεων για 27 μαθησιακά αντικείμενα. Η  «Τράπεζα θεμάτων» θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις αρχής γενομένης από το τρέχον σχολικό έτος. Το news.gr  με βάση έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης  παρουσιάζει μια σειρά σημαντικών στοιχείων  για την υλοποίηση του νέου θεσμού με το αρκτικόλεξο ΤΘΔΔ (Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας) προς ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαθητών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για την «Τράπεζα» ανέρχεται στα 1.570.000 ευρώ.

12 μαθηματικές εξισώσεις που άλλαξαν τον κόσμο

Πολλές φορές στο σχολείο τα παιδιά διαμαρτύρονται συνεχώς ότι αυτά που μαθαίνουν στα μαθηματικά θα τους είναι τελείως άχρηστα πέραν των απλών υπολογισμών. Ωστόσο τα φαινόμενα απατούν και δε μπορούμε να φανταστούμε ότι τα περισσότερα πράγματα γύρω μας είναι αποτελέσματα μαθηματικών εξισώσεων. Αλήθεια ή ψέμα, αλλά οι παρακάτω 12 εξισώσεις έχουν όντως αλλάξει τον κόσμο.
 
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Πρόσκληση συμμετοχής σε εκπαιδευτικό εργαστήριο - Σχολικοί Κήποι

Πρόσκληση συμμετοχής σε εκπαιδευτικό εργαστήριο
“Δημιουργώντας και Φροντίζοντας το Δικό μας Σχολικό Κήπο:θεωρία και πράξη”

Πληροφορίες: Βασιλική Μαρκάκη, τηλ. 213-0070582, e-mail: vmarkaki@ea.gr
Ποια εποχή του χρόνου φυτρώνουν παραδοσιακά οι ντοματούλες και τα μαρουλάκια; Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζουμε τις γλάστρες μας; Πότε και πώς να φυτέψουμε τα μυρωδικά μας; Και, τελικά, γιατί να δημιουργήσουμε το δικό μας σχολικό κήπο, και τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη διαδικασία; Υπάρχουν κι άλλα σχολεία που ασχολούνται με τους κήπους εκεί έξω…;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα συζητηθούν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο ‘Δημιουργώντας το Δικό μας Σχολικό Κήπο!’ που θα πραγματοποιηθεί την 21η Φεβρουαρίου 2014.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα σύντομο βίντεο για την κρυμμένη δημιουργικότητα των παιδιών και τη δυσκολία των ενήλικων να την καταλάβουν.Ο Sir Ken Robinson είναι μια τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο της εκπαίδευσης παγκόσμια και πηγή έμπνευσης για όλους μας. Παρακάτω δίνουμε τους συνδέσμους για τρεις ομιλίες του για το πως θα πρέπει να αλλάξουμε το σχολείο με επίκεντρο τα παιδιά.

Πρόγραμμα για τη Σχολική Καινοτομία

Το Πρόγραμμα για τη Σχολική Καινοτομία συνιστά μια «ανοικτή» βάση ομότιμης συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων που επιθυμούν να συμβάλουν στην αποτελεσματική στήριξη της σχολικής εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού πρώτης προτεραιότητας.

Urbanact: Η ομάδα που δίνει χρώμα στα ελληνικά σχολεία κάνοντας το γκράφιτι τρόπο ζωής

Δίνουν χρώμα στους γκρίζους τοίχους των σχολείων και ψεκάζουν στις καρδιές των μαθητών δημιουργικότητα, φαντασία και συλλογικότητα.Από το 2007 η ομάδα Urbanact έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι σε όλη την Ελλάδα, με αποσκευές τα σπρέι, τα χρώματα και συνεπιβάτες εκατοντάδες μαθητές, γονείς και δασκάλους που νιώθουν την ανάγκη να ομορφύνουν την καθημερινότητά τους αγκαλιάζοντας τη σύγχρονη τέχνη του γκράφιτι.

Πηγή:iefimerida.gr