Recent Posts

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ανοιχτό Σεμινάριο Γονέων, με θέμα: "Σχέσεις γονιών- εφήβων και οριοθέτηση"

Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 
του 3ου Γυμνασίου & 3ου Λυκείου Ν. Σμύρνης 
 με τη συνεργασία των Συλλόγων Διδασκόντων των Σχολείων
διοργανώνουν Ανοιχτό Σεμινάριο Γονέων, με θέμα: 


"Σχέσεις γονιών- εφήβων και οριοθέτηση"



Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 και ώρα 7:00 μ.μ. 
  στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, Νικομήδειας 7-9
εισηγήτρια, κ. Άννα Χαραλαμπίδου
Εκπαιδευτικός-Ψυχολόγος
Στέλεχος του
(Τηλ. 210 93 74 322210 93 74 322)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Facebook

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Μύνυμα του Υπουργού για το Νέο Εκπαιδευτικό Σύστημα

Μπορείτε να πληροφορηθείτε για το Νέο Εκπαιδευτικό Σύστημα και να επισκεφτείτε στη διαδικτυακή πύλη για τον επαγγελματικό προσανατολοσμό των εφήβων πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.  


Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

24ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Λυκείου 2014 και 2ος ΠανελλήνιοςΜαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου 2014

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει:



  • τον 24ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Λυκείου. Ο διαγωνισμός αφορά στους μαθητές όλων των τάξεων των Γενικών Λυκείων της χώρας και
  • τον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου. Ο διαγωνισμός αφορά στους μαθητές όλων των τάξεων των Γυμνασίων της χώρας.Σας γνωρίζουμε ότι η πρώτη φάση του 24ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Φυσικής Λυκείου και του 2ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Φυσικής Γυμνασίου θα διεξαχθεί το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 και ώρα 09.30 π.μ. στο 1ο ΓΕ.Λ. Ελληνικού (Διεύθυνση: Αριστοτέλους και Εθν. Μακαρίου 7, τηλ: 210 9628872, 210 9645654)
Ώρα προσέλευσης διαγωνιζομένων: 09.00 π.μ.
(ώρες διεξαγωγής διαγωνισμού: 09.30-13.00).


Δείτε και εδώ

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Το σχολικό βιβλίο κουβαλάει μια μαγεία

Πάντα με συγκινούσε. Χρόνια τώρα μάζευα σχολικά βιβλία κάνοντας αρχή από τα αναγνωστικά βιβλία των σχολικών μου χρόνων. Σε κάθε ταξίδι, μέσα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τα βήματά μου με πήγαιναν στα παλαιοβιβλιοπωλεία και η χαρά μου αμέτρητη όταν ανακάλυπτα τους δικούς μου θησαυρούς: κάποιο παλιό, παραπεταμένο, ξεσχισμένο, σκονισμένο, μα για μένα πολύτιμο σχολικό βιβλίο.
Και σιγά σιγά πλήθαιναν και συνάμα μεγάλωνε η γνώση μου γι’ αυτά. Και οι σπουδές μου, μη συνειδητά πάντα, συνδέονται και αυτές με την έρευνα των σχολικών εγχειριδίων.

ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΕΕ (Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου)

Η Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου (ΑΕΕ)Αυτοαξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας- συνιστά ένα καινοτόμο εγχείρημα υποστήριξης της αλλαγής δομών, διαδικασιών, σχέσεων και κουλτούρας στη σχολική μονάδα που βασίζεται στην αναγνώριση της σχετικής αυτονομίας των σχολείων και την ενίσχυση του βαθμού ελευθερίας των εκπαιδευτικών στην υλοποίηση του έργου τους
 



H πειθαρχία μέσα στο Σχολείο αποτελεί και σήμερα το πιο σημαντικό και πολυσύνθετο πρόβλημα που απασχολεί τόσο εκπαιδευτικούς όσο και γονείς.

Αναμφισβήτητα, είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, ακόμα και για τους πιο έμπειρους ψυχοπαιδαγωγούς. Σε παλαιότερες εποχές όπως πριν 50 χρόνια πειθαρχία σήμαινε πλήρη υποταγή στο πνευματικό και πολιτικό κατεστημένο και έλλειψη διαλόγου.Τί είναι όμως σήμερα η σχολική πειθαρχία; Ο όρος πειθαρχία στις μέρες μας είναι ένας όρος αμφιλεγόμενος, και πολυσήμαντος. Ασφαλώς πειθαρχία δε σημαίνει να συμφωνώ σε όλα με τον καθηγητή που διατυπώνει τις προσωπικές του τοποθετήσεις στο μάθημα π.χ. της Έκθεσης Ιδεών (Νεοελληνικής Γλώσσας); Ασφαλώς όχι. Πολύ περισσότερο με τις προσωπικές υπαρξιακές ή πολιτικές του τοποθετήσεις. Το Δημοκρατικό Σχολείο που σήμερα είναι το ιδεώδες δεν είναι το αναρχικό Σχολείο. Οι Παιδαγωγικές θεωρίες για Σχολεία, χωρίς Πρόγραμμα, χωρίς Διοίκηση, χωρίς Δασκάλους έχουν ξεπεραστεί.

Στέφανου Χρ. Κουμαρόπουλου – Υπευθύνου Συμβ. Σταθμού Νέων Δ΄ Αθήνας
(Η ομιλία έγινε μετά από πρόσκληση ενός Συλλόγου Γονέων των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας, στις 9 Φεβρουαρίου 2011 )

Διαβάστε περισσότερα Εδώ

Δείτε τα Ανθρώπινα δικαιώματα στο σχολείο εδώ

Διαζώσης σεμινάρια για καθηγητές - project Συν-Φροντίζω ("Connecting for Caring" - C4C)

Σας προωθούμε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δύο διαζώσης σεμινάρια που διεξάγονται  στο πλαίσιο του ευρύτερου  project Συν-φροντίζω (“Connecting for Caring” - C4C)  το οποίο υλοποιείται από το κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας, με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία,
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής



Τι πρέπει να γνωρίζουν οι σημερινοί μαθητές της Α' Λυκείου για το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ  θα το εγκαινιάσουν σε δύο χρόνια οι σημερινοί μαθητές της Α' Λυκείου.

   1. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα διεξαχθούν σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από κεντρική επιτροπή εξετάσεων.

Ανθρώπινη Αλυσίδα γύρω από την Ακρόπολη


Με σύνθημα «Αγκαλιάζουμε  την Ακρόπολη, Αγκαλιάζουμε τη Δημοκρατία, Αγκαλιάζουμε την Ανθρωπότητα» 2.500 μαθητές όλων των εθνικοτήτων και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού, σχηματίζοντας μια Ανθρώπινη Αλυσίδα γύρω από την Ακρόπολη και σκορπίζοντας στον αττικό ουρανό περισσότερα από 2000 πολύχρωμα μπαλόνια.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

«Οι καλοί δάσκαλοι παράγουν καλούς μαθητές»

Το αν θα μπει κάποιος στο πανεπιστήμιο στα 19 του και πόσα χρήματα θα βγάζει στα 29 του, μπορεί να προβλεφθεί με βάση το πόσο καλούς δασκάλους είχε στο σχολείο και τους βαθμούς του στα εννιά του.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, που βασίζεται σε μια ειδική μαθηματική – στατιστική φόρμουλα και η οποία αναδεικνύει τη σημασία που έχει για το μέλλον των παιδιών, το να υπάρχουν πραγματικά καλοί δάσκαλοι στα δημοτικά σχολεία και στα γυμνάσια.
«Οι καλοί δάσκαλοι παράγουν καλούς μαθητές», σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που επιβεβαιώνει και επιστημονικά, πέρα από κάθε αμφιβολία πλέον, αυτό που όλοι λίγο-πολύ πάντα πίστευαν.

«33ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Γραπτών και Καλλιτεχνικών Εργασιών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων (Ε.Η.Σ.)»

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Σας γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών διοργανώνει τον 33ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό (60ος Πανευρωπαϊκός) Γραπτών και Καλλιτεχνικών Εργασιών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων με γενικό θέμα «Πως θα ήθελα να ζω στην Ευρώπη».

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού (Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης), Γυμνασίου, ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ. Η συμμετοχή των μαθητών είναι προαιρετική και οι εργασίες θα γίνουν εκτός ωρών λειτουργίας του σχολείου.

Τα επιμέρους θέματα για κάθε βαθμίδα είναι τα εξής:   

Τα 7 μυστικά του επιτυχημένου παιδιού



Η επιτυχία δεν συνδέεται πάντα με τα χρήματα ή τη δόξα. Επιτυχία σημαίνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου ή να μπορείς να ξεπερνάς εύκολα τις δυσκολίες. Κι αυτές είναι δεξιότητες που οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας.
Η έννοια της επιτυχίας είναι υποκειμενική σε κάθε άνθρωπο και μπορεί να σχετίζεται με χρήματα, καλή ζωή, πολυτέλεια, καλύτερες σχέσεις, εσωτερική αρμονία. Ωστόσο, όπως μας λένε οι ψυχολόγοι, επιτυχία είναι να έχεις και να είσαι αυτό που θέλεις στη ζωή, ό,τι κι αν είναι αυτό, προσφέροντας παράλληλα στον εαυτό σου, σε αυτούς που αγαπάς και στο σύνολο της κοινωνίας γενικότερα. Κι αυτό, φυσικά, είναι κάτι που διδάσκεται, τόσο σε εμάς τους ίδιους όσο και στα παιδιά μας.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού

Η 21 Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού. Καθιερώθηκε το 1966 από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων με αφορμή ενός τραγικού συμβάντος.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νότιας Αφρικής σκότωσε 70 ανθρώπους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ.

Δείτε και εδώ

Σχολική Φωτογράφιση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
Αγαπητοί γονείς την Τετάρτη 26 Μαρτίου μετά τις 11:00, θα πραγματοποιήσουμε την ετήσια φωτογράφιση των παιδιών μας, η οποία είναι προσφορά του συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων. 
Για το λόγο αυτό, καθώς και για την ειδική γιορτή & το δώρο αποφοίτησης της Γ' Λυκείου ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ  να τακτοποιήσουμε τη συνδρομή των 10 ευρώ, στέλνοντάς τα στο Λυκειάρχη σε φάκελο με το όνομά σας και τα στοιχεία του παιδιού.
 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 3ου ΛΥΚΕΙΟΥ.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Πόσοι εισάγονται φέτος στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ - Πίνακες

Με τη νέα ενίσχυση των θετικών σχολών κατά περίπου 3 έως 5% ανά περίπτωση και την ανάλογη μείωση των εισακτέων στις θεωρητικές σχολές θα είναι φέτος ο αριθμός εισακτέων. Έτσι δυσκολότερη θα είναι φέτος η εισαγωγή υποψηφίων στο 1ο Πεδίο που χάνει 720 θέσεις και ευκολότερη στα υπόλοιπα πεδία στα οποία μοιράζονται οι απώλειες του πρώτου -ιδιαίτερα στο 2ο Θετικών Επιστημών και στο 5ο Οικονομικών Επιστημών.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Με διαδραστικούς πίνακες το μάθημα στα Λύκεια!

Ζητήθηκε η καταγραφή του ακριβή αριθμού αιθουσών που διαθέτουν ήδη εγκατεστημένο Διαδραστικό Σύστημα
Δημοσίευση:
09:23 | 10/03/2014
Με διαδραστικούς πίνακες θα εξοπλιστούν όλες οι τάξεις των Γενικών Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ όλης της χώρας. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε έγγραφό στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να καταγραφούν οι σχολικές αίθουσες των σχολείων.

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

4 ΝΕΟΣΜΥΡΝΙΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Η μαθήτρια Μαριάννα Πασχαλίδου από το Λύκειό μας & οι μαθητές της Ευαγγελικής Σχολής, Διονυσόπουλος Παύλος, Κατελάνου Μαρία & Καρούζος Κωνσταντίνος, διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Euroscola της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής και κέρδισαν το εισιτήριο για το Στρασβούργο, όπου στις 30 Ιανουαρίου εκπροσώπησαν τη χώρα μας και έγιναν ευρωβουλευτές για μια ημέρα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΟ-JOB-FESTIVAL 2014 14 – 16 Mαρτίου, Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας Tα πάντα για την εκπαίδευση και την εργασία σε Ελλάδα & εξωτερικό!


Η Διεθνής Έκθεση ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΕΡΓΑΣΙΑ πραγματοποιείται φέτος για 16η συνεχή χρονιά. Πρόκειται για ένα κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός στο χώρο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές εκθέσεις στην Ευρώπη.

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Καθορισμός εξεταστέας ύλης των μαθημάτων της Α τάξης Ημερησίου και των Α και Β τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2013-2014.



Αριθμ. 20895/Γ2 – ΦΕΚ Β 547 – 05.03.2014

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 3 και της περ. ι της παρ. 2 του άρθρου 42 του Ν. 4186/2013 (Α΄/193) «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις».
2. Την με αρ. 7/10-02-2014 πράξη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
3. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (Α΄/98).
4. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Ορίζουμε την εξεταστέα ύλη των μαθημάτων της Α΄ τάξης Ημερησίου και των Α΄ και Β΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2013-2014 ως εξής:
Δείτε το ΦΕΚ 30631/Γ2

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

«Ώρα του Κώδικα»: Η Ελλάδα 4η παγκοσμίως σε συμμετοχές μαθητών / σπουδαστών!

Την εβδομάδα από 9 έως 15 Δεκεμβρίου 2013, έλαβε χώρα η παγκόσμια δράση «Hour of Code», ή αλλιώς «Ώρα του Κώδικα», που διοργάνωσε το  το code.org και στην οποία η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με ανακοίνωση των Σχολικών Συμβούλων Πληροφορικής.
H δράση αυτή αποσκοπούσε στο να παροτρύνει οποιονδήποτε να δει ότι μπορεί να αποκτήσει βασικές γνώσεις γύρω από την επιστήμη της πληροφορικής και με το σύνθημα «όλοι μπορούν» να αναπτύξουν ικανότητες προγραμματισμού, καινοτομίας και δημιουργικότητας.